Psychotherapeut Johan SAMSON

Kinder- & Jongeren Psychotherapie     

Supervisie aan professionelen

Studenten AIHP


Bent u student aan de Academie voor Integratieve en Humanistische psychologie en psychotherapie? Of volgt u de opleiding tot kinderen en jongeren therapeut? 

Dan moet U verplicht een aantal supervisie uren volgen in kader van je opleiding. Het aantal is afhankelijk van welke opleiding je juist volgt. 


Ik ben erkend supervisor bij de academie en u kan me dus met opleidingsvouchers betalen die je via de website van de school kan aankopen. Bent u reeds zelfstandig dan kan u gebruik maken van de KMO portefeuille. 


Studenten kennen mij als iemand die out of the box kan denken, tot op het bot durft gaan, maar dit meer heel veel zorg en ondersteuning. Ik krijg dikwijls de opmerking rust uit te stralen tijdens lessen en toch erg helder te denken. Geen zweverig gedoe, straight to the point, maar met veel inlevingsvermogen en praktische tips. 


Interesse? Stuur me gerust een berichtje. 


Professionals

Als professional heb je het niet altijd even makkelijk. Er worden verwachtingen gesteld en steeds opnieuw bots je op allerlei belemmeringen.
Jij beslist een bepaalt parcour te volgen met je leerling of cliënt, maar deze beslist om jouw professionele adviezen naast zich neer te leggen en je ziet hem/haar recht het ongeluk tegemoet lopen. 


Gelukkig kan jij daar op een professionele manier mee omgaan. Maar toch is het niet altijd even makkelijk om je eigen emoties te negeren en altijd 'vanuit de boekskes' te reageren. 
Ben je bijvoorbeeld slachtoffer geweest van geweld of weet iemand steeds opnieuw je zwakke plekken te triggeren? Dan kan je, ook als professional, met de handen in het haar komen te zitten. Of erger nog, balanceren op de rand van een burn-out

Gelukkig hoeft het niet zover te komen. Via supervisie, zowel in teamverband als op individueel niveau, kan je leren hoe jezelf te wapenen tegen deze energie verslindende cliënten/leerlingen. 


Samen gaan we op zoek naar een nieuwe aanpak. Soms wat 'out of the box'. We maken samen een analyse van het probleem dat een cliënt/leerling je voorschotelt, en proberen de beweegreden hiervoor te verklaren. Daarna kunnen we verder op zoek gaan jouw deel. Wat maakt dat jij het moeilijk hebt met dit gedrag, en hoe kan je jezelf (en je energie) beschermen? Dit persoonlijke deel schrikt je misschien af, maar garandeert de effecten van de supervisie op lange termijn.


We vertrekken dus vanuit het probleem van een cliënt/ leerling, gaan over naar wat dit doet met jouw als hulpverlener, en proberen de hierdoor verkregen inzichten te integreren in jouw leven als professional. Op deze manier zullen ook toekomstige cliënten/leerlingen baat hebben aan wat jij geleerd hebt dankzij de persoon die je energie nu gulzig weet te verslinden. 


Regelmatig geef ik ook practica voor professionelen. Hier kom je in groep met collega's samen waar ik jullie begeleid in het samen zoeken naar nieuwe inzichten. 


Ik kijk alvast uit naar jullie boeiende casussen!