Psychotherapeut Johan SAMSON

Kinder- & Jongeren Psychotherapie     

Een woordje over mezelf als psychotherapeut

Ik werd geboren in 1986 in een gezin met vijf kinderen. Ondanks mijn liefdevolle opvoeding liep mijn jeugd niet altijd van een leien dakje. Van jongs af aan zag ik rondom mij veel lijden. Dit lijden liet me niet onberoerd; ik ontwikkelde de wens om mensen te helpen een gelukkiger en succesvoller leven uit te bouwen en hen weerbaarder te maken voor tegenslagen op hun levenspad.
Mijn harde jeugd had een grote invloed op mijn latere studiekeuze

psycholoog, therapeut, diploma, geraardsbergen,hoogbegaafdheid

Orthopedagogie

 

Na mijn studies Orthopedagogie (vrij vertaald, opvoeden en begeleiden in moeilijke omstandigheden), deed ik ervaring op in de bijzondere jeugdzorg, de gezinsbegeleiding, de kinderopvang en begeleidde jongeren en volwassenen met een mentale beperking in diverse residentiële settings.
In deze functies kwam ik in contact met zeer uiteenlopende doelgroepen binnen het Vlaamse welzijnslandschap, en kreeg zo de kans om -in een betrekkelijk korte tijdspanne- een brede deskundigheid op te bouwen.

Ik had het voorrecht om met mensen van alle leeftijden te kunnen werken. Van kleine (huil)baby's tot 70 plussers. 


Met de jaren bouwde ik een enorme expertise uit op het vlak van het omgaan met agressie, faalangst, depressie, zedendelicten, autisme en zoveel meer. Ik koos er steeds voor om met de extreemste doelgroepen aan de slag te gaan om zo snel te leren hoe efficiënt te werken met deze mensen. 
 
Tijdens mijn loopbaan als hulpverlener, raakte ik gaandeweg steeds meer geboeid door de beweegredenen achter het gedrag van mijn cliënten. De psychologie zeg maar. Maar enkel begrijpen leek me onvoldoende.
Ik koesterde de vaste overtuiging om mensen te willen helpen met hun problemen. Werken als psycholoog of therapeut ging me steeds meer aanspreken. Daarom besloot ik mij te verdiepen in de psychotherapie, om aan de hand van dit referentiekader bepaalde gedragingen beter te begrijpen, aan te voelen en –waar nodig- bij te sturen.

Het schenkt me enorm veel voldoening om mensen te zien groeien. Ieder mens bezit een groot potentieel. De kunst bestaat er in om dit aan te spreken en aan te moedigen, om mensen te helpen dit potentieel volledig te ontdekken.

Er bestaan vele soorten van therapie; elk met zijn eigen voor- en nadelen. Ik ben op zoek gegaan naar een combinatie van de meest doeltreffende therapievormen.
Zo kwam ik uit bij de post-graduaat opleiding ‘Integratieve & Humanistische Psychotherapie’ aan de ‘Academie voor Integratieve en Humanistische Psychologie’ (AIHP)te Gent . 
'European Certificate of Psychotherapy'Ik behaalde het European Certificate of Psychotherapy (ECP) dat garant staat voor een opleiding met hoge kwaliteitseisen en levenslange bijscholing verwacht van hun houders. 
Buiten deze langdurige opleidingen volg ik ook tal van korte cursussen en workshops. Zo verdiepte ik mij in Life Space Crisis Intervention (LSCI). Een gespreksmethodiek om kinderen en jongeren te ondersteunen tijdens een crisissituatie en hier nadien samen met hen positieve lessen uit te trekken. Ter afronding van mijn studies Orthopedagogie, schreef ik een thesis over deze methodiek, met als titel 'De kracht van een crisis, de implementatie van LSCI binnen een residentiële voorziening in de bijzondere jeugdzorg'.

 

Daarnaast volgde ik ook de opleiding ‘Omgaan met Agressie’, een opleiding ‘Bewegingspedagogie’ van Veronica Sherborne, net als een opleiding ‘Contextueel werken binnen de hulpverlening’ (Nagy), ‘Geweldloos verzet’ (Haim Omer), ‘Psychoanalyse voor mensen met een mentale beperking’, ‘therapeutisch werken met ondersteuning van paarden’, 'Therapeutisch werken met behulp van tekeningen bij kinderen en volwassenen'. 


Daarna volgde ik de opleiding tot hypnotherapeut. De masterclass psychodiagnostiek bij kinderen en de opleiding tot erkend supervisor bij de AIHP. 
Door mezelf voortdurend bij te scholen, tracht ik steeds mee te zijn met de nieuwste inzichten en tendensen binnen de hulpverlening.


Naast mijn privépraktijk werkte ik in enkele uren per week binnen een voorziening met adolescenten en jongvolwassenen met een mentale beperking, extreme gedragsproblemen en bijkomende psychiatrische problematiek (GES+).

Daarnaast begeleide ik ook kinderen en jongeren die tijdelijk niet (voltijds) naar school kunnen. Ik bied deze jonge parels de nodige mentale rust om zichzelf in hun kracht te herbronnen. 

En op woensdagnamiddagen benutte ik mijn energie om via workshops het zelfvertrouwen van kinderen te vergroten.

In 2017 nam ik uiteindelijk, na veel wikken en wegen, de beslissing om mij volledig aan mijn praktijk te geven. De combinatie van de vele aanvragen en het buitenshuis werken was niet langer te combineren. Dit maakt dat ik nu mensen veel sneller kan ontvangen voor een eerste gesprek en meer tijd heb om extra bijscholingen te volgen. Een keuze waar ik nog geen spijt van heb gehad. Mijn praktijk bloeide als nooit tevoren en daaruit ontstonden de plannen om uit te breiden naar een groepspraktijk. In 2018 startte ik met de multidisciplinaire groepspraktijk De Bloesem. Ik had het voorrecht om nu zelf op zoek te gaan om bekwame collega's te selecteren waar ik mag mee samen werken. 

Verder ben in nog bestuurslid van de Belgische Vereniging voor Psychotherapie (ABP-BVP) waarbij ik opkom voor de belangen van alle erkende psychotherapeuten in België. Hiervoor werken we nauw samen met UNIZO. 
Sinds 2018 ben ik ook board member bij de European Association for Psychotherapie (EAP) waarbij ik samen met mijn Europese collega's opkom voor de belangen van alle erkende psychotherapeuten in Europa en toezie op de kwaliteit van de opleidingsinstituten. 

Eind 2018 werd ik erkend supervisor bij de academie in de therapieopleiding. Sinds 2019 werk ik ook als docent bij de Academie om nieuwe psychotherapeuten op te leiden. 

Verder ben ik in de mij nog resterende tijd gepassioneerd bezig met paarden. Ik heb het geluk zelf over enkele paarden te beschikken en geniet ervan om regelmatig een dartelend veulentje te fokken en deel te nemen aan een wedstrijd. Het omgaan en verzorgen van deze prachtige dieren is mijn vorm van ontspanning.
Ik hoop alvast dat uw leven even boeiend en uitdagend is als het mijne. Zo niet help ik u graag op weg!

Johan Samson

Psychotherapeut/ Kindertherapeut/hypnotherapeut/ docent/ supervisor/ bestuurslid

hoogbegaafdheid, expert, geraardsbergen, faalangst