Psychotherapeut Johan SAMSON

Kinder- & Jongeren Psychotherapie     

Relatietherapie: blaas je relatie nieuw leven in

Koppel / Relatietherapie 

Relaties zijn een belangrijk onderdeel van het leven, maar lopen niet altijd van een leien dakje. Elke relatie kent zijn ups en downs, en dit is normaal. Een partnerrelatie of huwelijk zonder woordenwisselingen bestaat niet. 


Maar wanneer kan het raadzaam zijn om samen met een buitenstaander de relatie eens onder de loep te nemen? Wat kan je verwachten van relatietherapie? Ga je pas in therapie als laatste redmiddel? 

Mensen hebben veel vragen wanneer ze de eerste keer langs komen. Ook dit is normaal. 


Loopt jouw relatie moeizaam?  Zie je elkaar toch nog graag genoeg om het nog een kans te willen geven? Dan zie ik jullie binnenkort samen in mijn praktijk om het vlammetje in jullie relatie opnieuw te laten opflakkeren! 


- Johan Samson


Artikel uit "Flair" (08 april 2010) 


WAAROM RELATIETHERAPIE?


Wanneer is het nodig om een relatietherapeut te raadplegen?
"Als een probleem al maanden aansleept, kun je het best eens aankloppen bij een therapeut. Het is de meest effectieve manier om je relatie nieuw leven in te blazen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 2/3de van de koppels die in therapie gaan, er baat bij hebben. Hoe oud je bent of hoe lang je samen bent, speelt geen rol."


Is het niet makkelijker of eenvoudiger om er met vrienden over te praten?
"Als je over je relatieproblemen praat met familie of vrienden, zal er altijd maar één kant van het verhaal belicht worden. Relatietherapeuten spreken met kennis van zaken en zijn ook neutraal. Er bestaat niet zoiets als gelijk hebben. Je kunt dus beter met hen spreken over jullie problemen."HOE WERKT RELATIETHERAPIE? 


Wat kan en mag je verwachten?
"Een relatietherapeut is géén tovenaar die je relatie nieuw leven inblaast. Hij leert hoe je kunt werken aan je relatie en hoe je met elkaar kunt communiceren. Of het werkt, hangt volledig af van jou en je partner."


Hoe verloopt een sessie bij de relatietherapeut?
"Dat hangt af van het probleem. De partners moeten praten en samen op zoek gaan naar een oplossing. Het kan gebeuren dat er ook oefeningen worden gebruikt tijdens de sessie. Zo kun je leren om jezelf te uiten op een gezonde manier. Af en toe wordt er ook een kleine huistaak opgelegd. Het koppel moet dan bijvoorbeeld samen iets leuks doen die week."


Is het noodzakelijk om samen op therapie te gaan?
"Dat is natuurlijk aan te raden, omdat je als koppel aan je relatie werkt. Wil je partner echt niet mee, dan kun je de sessies ook solo bijwonen.Dat is minder efficiënt, maar je leert door die gesprekken om je relatie vanuit je eigen persoon te verbeteren."


Hoe overtuig je je partner om mee te gaan?
"Het is belangrijk dat je je partner op een rustige manier duidelijk maakt dat je graag een therapeut zou raadplegen. Tijdens een ruzie is dus geen goed moment. Stel voor om het eens uit te proberen. Tijdens die eerste gesprekken is het de taak van de therapeut om het koppel over de streep te trekken."

Bedankt dat je contact hebt opgenomen. Ik zal u zo spoedig mogelijk contacteren om vrder af te spreken. Voor dringende zaken kn u me ook opbellen op het nummer 0493/19.02.25.
Tot binnenkort,

Johan Samson
Psychotherapeut
Er heeft zich een fout voorgedaan.
Klik hier om het nogmaals te proberen.